fredag 22 oktober 2010

Varvet i Okpo!

Ja, jag hade ju tänkt skriva här under varvsbesöket. Men jag har inte kommit in i bloggen. Men med min systers hjälp kom jag helt plötsligt in igen.

Vi ankom varvet för 14 dagar sen. En hel del jobb har utförts. Avgaspanna, huvudmaskinens sump, hjälpmaskinerna mm har fått service alt reparationer eller ombyggnation. Detta är bara en liten liten del av allt som gjordes. En sak som jag var inblanda i var att kontrollera byte av ballaströrens packningar. Dessa går igenom våra bunkertankar, således fick man gå ner i dessa och kolla. Först när man klättra ner i dom förstår man hur stor en bunkertank på 550m3 är. Flera våningar höga. Man får klättra i lejdare (stegar) och gå mellan olika utrymmen i tankarna. Svårt att förklara. Men de är STORA.

Bortsett från arbetena så var det en udda upplevelse att vara bland de minsta fartygen i hamnen/varvet. Normalt brukar vi tillhöra de största fartygen i varje hamn vi kommer till. Men inte i Okpo. Det byggs fruktansvärt stora fartyg där. Akter om oss vid våran kaj låg en FSPO. Det är ett flytande processfartyg. Som ett oljeraffinanderi på vattnet kan man säga. Det var mer än dubbelt så brett som vårat fartyg, skulle gissa på 70m ungefär och ca 300m långt. Tillråga på allt var det högre och hade dessutom ett gastorn monterat på däck som säkert var 60-70m högt. Ingen liten farkost.

Akter om FSPO:n låg en ny MSC contianerjagare. Det hade de löjliga måtten av 47m bredd (om jag minns rätt) och 335m längd. När vi promenerade längs kajen för att komma till vår båt tog det en halv dag, kändes det som, att passera dessa två. Det byggs mest stora fartyg på DSME Shipyard alltså. Även oljeriggar och annat skoj. Vi fick oss en utflykt en eftermiddag och det tog över en timme med bil att åka runt hela området, förvisso bara i 20km/h.. men ändå. Varvet var sjukt stort. Jobbar 13000 man där. PLUS alla underlevarantörer mm som är där och installerar saker.

Sista veckan var det sjukt mycket för oss i maskin att göra. Så det blev inte mycket vila. Men nu har vi äntligen avgått och är på gång mot Kunsan, även det i Sydkorea, för lastning. Underbart att få återgå till det normala.

Nu är det "bara" 4 veckor kvar av denna törnen. Skönt! :) Ska bli härligt att få komma hem till flickan igen. Sakna dig så!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar